Od pasji przez pracowitość, kreatywność i pomysłowość do sukcesu – czy to się opłaca? Jak wygląda dzień właściciela firmy usługowej w sezonie? Jakie korzyści odnosi przedsiębiorstwo stosujące zasady społecznej odpowiedzialności? Na te i inne pytania z dziedziny przedsiębiorczości odpowiedzi szukaliśmy i znaleźliśmy podczas warsztatów terenowych.
W dniu 14 czerwca uczniowie klas 3 a i 3 c wraz ze swoimi nauczycielami – p. Hanną Nielipińską i p. Elżbietą Sielicką udali się na wycieczkę do Drohiczyna w celu realizacji warsztatów przedmiotowych z podstaw przedsiębiorczości, a przy okazji również geografii. Głównym celem była wizyta w przedsiębiorstwie – Restauracja i Hotel „Zamkowa”.
Właścicielka restauracji Pani Teresa Nazarczuk przyjęła nas bardzo serdecznie. Opowiedziała o początkach, niezbędnych umiejętnościach do prowadzenia własnego biznesu, trudach, planach i wyzwaniach jakie podejmuje każdego dnia. Przedstawiła nam podstawowe informacje o swojej działalności – zatrudnieniu, firmach z którymi współpracuje, obszarze na terenie którego działa. Dzięki wywiadowi przeprowadzonemu z Panią Nazarczuk poznaliśmy oczekiwania i wymagania przyszłego pracodawcy w stosunku do kandydata na pracownika oraz pozyskaliśmy informacje o relacjach między przedsiębiorstwem i najbliższym otoczeniem.
Atrakcją podczas zajęć były przygotowane przez Panią Teresę Nazarczuk warsztaty kulinarne - „DROHICZYŃSKIE ZAGUBY” oraz degustacja przygotowanych dań.
Kolejnym punktem wycieczki był Nadbużański Ośrodek Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek”.
Dowidzieliśmy się o tzw. sieci współpracy na przykładzie podlaskich przedsiębiorców oraz nowoczesnej promocji produktów lokalnych.
Wycieczkę zakończył Ośrodek Edukacji Ekologicznej "Puszczyk" miejsce przepełnione informacjami o nadbużańskiej faunie i florze.
Skorzystaliśmy z przygotowanych tu atrakcji: wirtualne wędkowanie, przejażdżka rowerem oraz gry edukacyjne.